Bu makalemizde sizlere WEBMASTER nedir, kime webmaster denir, neler yapar, neleri bilmesi gerekir gibi bir web sitesi yapım aşamasında ilk karşınıza çıkan bu terimi açıklamaya çalışacağız.
Webmaster Kimdir
Bir web sitesi yapım aşamasında en fazla duyacağınız bir terimdir webmaster. Bir web sitesinin yazılımından sitenin internette yayınlanmasına kadar geçen süreçte etkin bir şekilde çalışan kişiye webmaster (ağ yöneticisi) denir. İngilizceden gelen bu terim web uzmanı, web geliştiricisi olarak da Türkçeye çevirilmektedir.
Webmaster neler yapar?
Bir web sitesi yapım işinde uzman bir webmaster, site sahibinden öncelikle alt yapı için domain adresi, hosting bilgileri gibi rutin bilgileri ister. Bunları firma bilgileri ve resimler gibi ayrıntılar ile devam eder. Bu aşamadan sonra artık webmasterın becerisi, uzmanlığı devreye girerek firmanın/kişinin web sitesini inşaa etmeye kısaca web tasarımını yapmaya başlar. Bunun için bir çok hazır yazılım kullanabildiği gibi, kodları kendisi tek tek yazarak siteyi yapar. 2. seçenek çok meşakkatli ve zaman aldığı için günümüzde bir çok webmaster hazır yazılımları tercih etmektedir. Webmasterların en çok tercih ettiği yazılımlar şunlardır:
Bunların yanında bu tür yazılımların kod kısmını oluşturan programlama dillerini bilmeleri de önemlidir. Bunlar da şu şekilde sıralanabilir:
- ASP: Microsoft’un geliştirdiği bir teknolojidir.
- .NET: Microsoft’un geliştirdiği bir teknolojidir.
- AJAX: Bütün işlemleri tek bir sayfa içinde döndürür.
- CSS: Stil dosyalarını içinde barındırır sayfa renk yazı fontu ve bunun gibi verileri işlemeye yarar.
- PHP: Web programlama dilidir. (joomla wordpress bunu kullanır)
- JavaScript: Bir betik (script) dilidir.
- HTML: Web işaretleme dilidir. (ilk çıkan diller arasındadır ve en gelişmiş programlama diliyle bile etkileşimi vardır.)
- ColdFusion: Bir web programlama dilidir.
- Python: Güçlü Programlama çatılarını da barındıran bir programlama dilidir.
- Jquery : jQuery ekibi tarafından gelişimi sürdürülen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir.
İyi bir webmaster yukarıdaki dillerden en az birini ve yazılımlardan en az birini iyi bir şekilde kullanabilmelidir. Müşterinin isteklerini bazen tek bir programlama dili ile veya yazılımı ile cevap veremeyebilirsiniz. Bu aşamada farklı yazılımlar kullanarak isteğe cevap verilmektedir. Bu da webmasterın bilgisine ve tecrübesine bağlıdır. Kimi zaman da yakın arkadaş çevresinden de yardım alabilmektedir. Doğal olarak web sitesi yaptırmak isteyen karşısına çıkan webmasterlara bu bilgileri sormalı sitesini hangi yazılım ve programlama dilini kullanarak yapacağını öğrenmelidir.
Webmaster ve SEO ilişkisi
Bir webmaster her ne kadar bir sitenin alt yapısına tam olarak hakim olabilse de seo kısmında yetersiz kalabilir. Seo bilindiği gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için yapılan çalışmalara dendiğini geçmişteki makalemizde değinmiştik. Bir site sahibinin en doğal hakkı olan arama motorlarından müşteri kazanmayı webmasterdan istemesidir. Burada site yapım aşamasında bu konunun netlik kazanması çok önemlidir. Eğer ki müşteri internetten gelir elde etmek istiyorsa webmaster sitenin alt yapısını ona göre inşaa etmelidir. Böylelikle seo çalışmaları da daha verimli olacaktır.
Webmasterlar tam zamanlı veya home ofis şeklinde freelance olarak çalışabilmektedir. Burada en önemli kriter site sahibinin sitenin webmasterlığını yapan kişiden aldığı verimdir. Bu aldığı verimden memnun ise kişinin nasıl ve nerede çalıştığının önemi yoktur. Ancak site sahibi aldığı sonuçten memnun değil ise iyi bir analiz yapması ve stratejisini ona göre belirlemesi fayda sağlayacaktır. Firmamızda webmasterlık yapan Hasan H. Dönmez yukarıdaki yazılımlardan joomla, wordpress’i ve php-css’yi etkin bir şekilde kullanabilmekte ve özellikle de sitelerin seo çalışmalarını sürdürmektedir.
Not: Bir site yapmadan önce site sahibinin aşağıdaki konularda bilgi sahibi olması, ileride siteden beklentilerini alması konusunda büyük fayda sağlayacaktır:
- Sitenin (domain) nerede barınacağı (hosting),
- Hostingin kimin adına açılacağı,
- Hangi yazılım ve programlama dili kullanılacağı
- Siteden beklentileri (özellikle arama motorlarında üst sıralarda çıkmak isteyenler için seo çalışması),
- Sitenin güncellemeleri, sosyal medya takibi.
Bu bilgileri bir webmaster ile ilk başta konuşmaları sonuç alma konusunda büyük yardımcı olacaktır. Webmaster da bu bilgiler ışığında projeyi tasarladıktan sonra teklifini sunacaktır.